Alternatif Giyim ve Alt Kültür


"Alternatif Giyim" tanımını anlayabilmek için öncelikle Alt Kültür kavramının ne olduğunu anlamak gerekir. Çünkü Alternatif Giyim, Alt Kültür Yaşam Tarzının göstergesi ve hatta imzasıdır.

Alt Kültür; Sosyolojik, Antropolojik ve Kültürel Anlamda, popüler yaşam tarzının ve kültürünün tamamen dışında, kendine özgü bir felsefe ve yaşam tarzına sahip, bulunğu toplumdan kendini ayrıştıran, azınlık kültürleridir. Alt Kültür Toplulukları, popüler kültür ve sistemle ilişkilerini kopararak, yabancılaşmayı, farklılaşmayı ve dışlanarak genel topluluktan ayrışmayı baştan kabul etmekte, bir anlamda da bu dışlanmışlıkla topluluk içinde tanınmayı başarmaktadır.

Alternatif Giyim Tarzı, çoğu Alt Kültürün önemli bir uzantısı, hatta görsel imzasıdır. Belirgin öğelere ve kalıplara sahip olan alternatif giyim tarzları, kesimlerinden renklerine, aksesuarlarından dikişlerine kadar göstergesi oldukları alt kültürün yaşam tarzını yansıtmaktadır. Bana göre, alternatif giyim tarzını benimseyenler, çoğu zaman toplum dışı olarak nitelendirilse de, kendine özgü farklı tarzların büyüsünü ve güzelliğini gören gözler için, cesur, özgür ve eşsizdirler.



28 Temmuz 2010 Çarşamba

Rockabilly

Rockabilly Altkültürü, 1950'lerin başlarında Rock & Roll ve o tarihlerde "Hilbilly" olarak bilinen Country müziğin birleşiminden ortaya çıkan müzik türünün hızla yayılarak o günün modasını ve yaşam tarzını büyük ölçüde etkelemesiyle ortaya çıkmıştır.

Kısa süre içinde Rockabilly, sevilen bir müzik türü ve müzikle bağlantılı bir moda akımı olmaktan çıkıp içerdiği asilik, özgür seks ve otoriteye baş kaldırış mesajlarıyla,  o günün gençleri arasında hızla bir yaşam tarzı, bir altkültür haline gelmiştir.

1960'ların başında Müzik ve moda akımı soluklaşıp kaybolmaya yüz tutarken, altkültür de bir süreliğine kendi kabuğuna çekilmiştir.

1970'lerin sonunda zamanın popüler müzik akımlarından haz almayan ve ilham için 1950'lerin özgün rock müzik tınılarına geri dönen bazı müzisyenler sayesinde altkültür de çekildiği kabuktan başını göstermeye başlamıştır. 1980'lerin başlarında Stray Cats gibi müzik türünü canlandırmaya çalışan bazı grupların müzik listelerinde yakaladığı başarılarla bu uyanış iyice hızını almış, sadece müzik türü değil, giyim tarzı ve yaşam şekliyle de yeniden kendini göstermeye başlamıştır.

1980 ve 90'larda yavaş fakat emin adımlarla yerini sağlamlaştıran müzik akımı ve altkültür, bu periodda 1950 lerin bazı ünlü solistlerinin doldurduğu single larla ve türü yaşatmaya çalışan yeni jenerasyonla varlığını sürdürmüştür. Bununla beraber özellikle bu tür üzerinde çalışan DJ ler de ortaya çıkmaya başlamıştır.

2000'lerde, özellikle Avrupa'da aktif olarak hayata dönen müzik türü ile beraber Altkülür de belirgin bir şekilde kendini göstermeye başlar.  Mobilyadan giyime, saç sitilinden içtikleri sigaraya kadar altkültürün göstergesi olan her öğe artık daha sık görülmektedir. Genç kesimin ilgisiyle günün modasına da dokunmaya başlayan Altkültür ve müzik türü, 2009'da Baseballs adlı grubun Rihanna'nın Umbrella adlı şarkısını Rockabilly türünde cover yaparak listelere girmesiyle beraber artık kesin olarak hayata dönmüştür.

Bu günlerde Altkültür ve Müzik türünün modaya da stil olarak ağırlığını iyice koyduğu rahatça görülebilir. Sadece bu stilde ürün çıkaran markalar haricinde, pek çok stili barındıran geniş spektrumlu markalar da Rockabilly stilinde ürünler hazırlamaktadırlar.


1950'lerin kalıplarını, desenlerini ve aksesuarlarını modernize ederek günümüze uyarlayan bu stilin, zamanın tüm renkliliğini ve coşkusunu günümüze yansıttığı aşikardır.

Bu stili izleyen markalardan bir iki tanesi özellikle ilgimi çekiyor. İşte bunlardan biri.

                                                                         Bettie Page

Gerek müzik türü gerekse giyim tarzı kesinlikle favorilerimden biri. Umarım siz de merakınıza yenilip bu altkültüre ve giyim tarzına şöyle bir göz atarsınız.

Görüşmek Üzere :)
"Ravenfly"





21 Temmuz 2010 Çarşamba

PinkyBlack!

Biraz elbise tasarımına ara verip etek tasarımına başladım.
İşte ilk ürün :)

Saten , Dantel ve Kurdelelerle çalışmak kadar zevkli bir şey olamaz:)

Bu model tam anlamıyla zevkle tasarlandı.

Daha Fazla Choker! Vampire Series

Love Chokers :)


















10 Temmuz 2010 Cumartesi

Choker Büyüsü

Erken dönemlerden günümüze, hemen hemen tüm medeniyetlerde kullanılmış bu aksesuar, benim için hala büyüsünü kaybetmedi. Bu aksesuarın boynun narinliğini ve güzelliğini ortaya çıkarması, ünümüzde de özellikle kadınlar tarafından hala sevilerek kullanılan bir aksesuar olmasının en büyük nedeni olsa gerek.

Choker, ister kadife bir şerite takılmış bir pendant olsun, ister bir kurdeleye işlenmiş boncuk ve payetten olsun, ister sade bir şekilde tek bir Cameo'ya eşlik ediyor olsun, her zaman şıklığını ve gözl alıcılığını muhafaza eder. Sebebi belki de insan bedeninin en narin ve aynı zamanda en güzel bölgesini süslüyor olmasıdır. Bu nedenle özellikle Choker tasarımı, henüz yeni başlamama rağmen, benim için vazgeçilmezlerin arasına girdi.


Kendi tasarımlarımdan önce size özellikle çok beğendiğim bir kaç örnek göstermek isterim.

Cameo Choker; Cameolar değerli taşların üzerine oyulmuş figürlerden oluşur. Tek başına aksesuar olarak kullanılmakla birlikte, düğme veya süsleme olarak giyim üzerinde de kullanılmaktadır.
Boncuk İşleme Choker: Bu chokerlar tamamen boncukla örülür, dantel gibi işlenerek desen oluştururlar.









Dantel Choker: örgü santel veya dokuma dantelden oluşur. Kimi zaman boncuk, kuş tüyü ve kurdelelerle de süslenir.




Choker çeşitleri elbette ki bunlarla sınırlı değil. Herkese uygun bir choker stili elbetteki vardır.

Bunlar da başlangıç olarak benim yaptığım bir iki çoker. Başlangıç diyorum çünkü choker tasarlamanın büyüsü beni etkisi altına almış durumda. Bundan böyle ne zaman bir dantel, boncuk, cameo veya kurdele görsem, başka bir choker tasarlamak için ellerimin kaşınacağı kesin.

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Bösözoku

Bösözoku "Violent Running Tribe" bir Japon Altkültürü olup, motosiklet klüpleri ve çeteleri ile ilişkilidir. İlk olarak 1950'lerde Japon Otomotiv endüstrisi yükselişe geçerken ortaya çıkmıştır. Bilinen ilk Bösözoku Kaminari-Zoku "Lightning Tribe" olarak bilinmektedir. 

Bösözoku terimi aynı zamanda modifiye ile ilgilenen Motosiklet çeteleri için de kullanılır. Bu motosiklet grupları illegal modifiye, cadde yarışları, kasksız yarış ve kırmızı ışık yarışları gibi tehlikeli aktivitelerde de bulunmaktadır

Karakteristik  Bösözokular genel olarak vasıfsız işçilerin giydiği veya Tokkö-Fuku adı verilen benzeri tulumlar giyer. Üzerlerine giydikleri üstlük uzun, askeri biçimde ve Kanji yazıları ile süslüdür. Çeketi genellikle önü açık giyerler, bu şekilde çıplak gövdelerine  sardıkları bandajlar kolayca görülebilmektedir. Altlarına cekete uygun bol pantolonlar giyerek , paçalarını uzun çizmelerinin içine sokarlar.

Giydikleri Tokkö-fuku, özel saldırı üniforması anlamına gelip, genellikle vatansever güneş işlemesi ve kadim japon karakterleri ve hatta manji ile süslenmiştir. Zaman zaman bedenlerine 2. dünya savaşında Japon pilortlarının kullandığı, Tasuki adı verilen X şeklindeki kuşağı da sararlar.

Çete logoları işlenmiş deri ceketler ile birlikte, tamamen deri giyinmek de Bösözoku görünümünün bir parçası sayılmaktadır.

Kıyafetlerine ek aksesuar olarak  yuvarlak veya başa geçirilen tarzda gözlükler takarlar. Ameliyat maskesi de bilinen aksesuarlarından biridir. Ayrıca Hachimaki adı verilen üzerinde vatansever sloganlar veya simgeler bulunan bandana takarlar. Saç stilleri Pompador (Saçın uzun ön tarafı bombeli ve kabarık bir şekilde arkaya doğru taranır) Punch Perm (sık perma)'dır.

Kadın Bösözokuların kıyafetleri erkeklerinkinden farklı olarak, kıyafet kesimleri daha feminendir. Ayrıca uzun topuklu botlar giyip, ağır makyaj yaparlar.

Alt Kültürleri tanıtmaya neden Bösözoku ile başladığıma gelince, özellikle üstlükler ve aksesuarlara hayran kaldım. Ayrıca Japon karakterlerinin de çok sanatsal ve hayranlık uyandırıcı olduğunu düşünüyorum. Eh bir de Japon yılı olmasının da katkısı var tabi ki. Önümüzdeki günlerde bir Tokkö-Fuku dizayn etmenin keyfine varmayı planlıyorum. Ortaya çıktığında dizaynı buraya ekleyeceğim.

Kanatlarınızda rüzgar neşe dolu ve özgür olsun.

Ravenfly...

1 Temmuz 2010 Perşembe

Başlarken....

Bu bloğu hazırlamaya başlarken kendim için olduğu kadar izleyenler için de ilginç ve eğlenceli hale getirmenin önemli olduğunu fark ettim. Uzun bir aranın ardından asıl ve rüya mesleğim olan Moda Tasarımını yeniden hayatıma sokmaya karar verdiğimde, bildiklerim kadar hala öğrenmem gerekenler olduğunu farkettim.
Bu nedenle bu macerayı benimle birlikte takip ederken, sizlere ufak tefek de olsa bir şeyler katabilmeyi de umuyorum.

Alternatif Giyim Tarzı üzerinde çalışmaya karar vermem kolay oldu. Her zaman farklılıklardan, gariplilerden hoşlanan yamın bir tarafa, uzun zamandır Alt Kültür edebiyatını takip eden ve olabildiğince katkıda bulunmaya çalışan bir grup amatör yazarın oluşturduğu, dinamik bir grubun üyesi olmamın bunda etkisi büyük.

Ayrıca Alternatif Giyim tarzlarının hayal gücünü zorlayan çeşitliliği, eşsiz bir olanak. Özellikle farklı ve yabancı ifadeleri yansıtmak için...

Alışılmışın dışında hayal gücü beni daima kuvetle kendine çekmiştir. Yaratım gücünü kullanarak yeni ve farklı bir şeyler ortaya çıkarmanın ve bunu paylaşmanın mutluluğu ölçülemez.

Yaratttığınız her şey, sizi anlatır derler ya, işte yaratımın en büyük tatmini de bundadır bence.

"Ravenfly"
I.B.Tetik